YÖK rektörlük için 65 akademisyeni mülakata aldı
Atatürk Üniversitesi’nde rektörlük yarışı başladı. Rektörlük görevini 2016’dan beri sürdüren Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın yeniden aday olmayacağı dönemde yerine kimin geleceği merak konusu oldu.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın görev süresinin dolmasıyla birlikte yeni rektör tespit süreci başladı. Erzurum’dan aday olan 65 akademisyen, Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) mülakata alındı.
Atatürk Üniversitesi’nde rektörlük yarışı başlamış ve 5 Temmuz'da başvurular sona ermişti. Rektörlük görevini 2016’dan beri sürdüren Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın yeniden aday olmayacağı dönemde yerine kimin geleceği merak konusu oldu.
Erzurum’da 65 akademisyen, e-devlet üzerinden yaptıkları rektörlük başvurusu sonrası Ankara’da bulunan Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nda gerçekleşecek mülakata davet edildi. Buradaki mülakattan sonra YÖK Başkanlığı, başvuranlar arasından eleyerek 6 veya 12 kişiden oluşan liste hazırlayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacak. Yeni rektör, bu listedekilerin arasından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla atanacak.
Rekor başvuru
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü için bu yıl rekor oranda başvuru yapıldı. Şu ana kadar Atatürk Üniversitesi’ne 65 akademisyen başvuru yaparken, bu sayının YÖK’e başvuru yapanlar ile 80’i geçti.
1992’den beri uygulanan kanuna göre devlet üniversitelerinde rektör adayları, profesör unvanına sahip akademisyenler arasından önce öğretim üyeleri tarafından seçiliyor, ardından YÖK, adaylardan belirlediği üç ismi Cumhurbaşkanının onayına sunuyordu.
KHK ile değişen sistem
2016’da AK Parti Milletvekilleri TBMM’ye Cumhurbaşkanına doğrudan rektör atama yetkisi veren kanun tasarısı getirdi. Tasarı muhalefetin itirazları üzerine geri çekildi. Bundan 3 ay sonra yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bu uygulama yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren devlet üniversitelerinde rektör YÖK tarafından önerilecek üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanıyor.