Tarih dünyası Erzurum'da buluştu!
Çalıştayın açış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Türk tarihi alanında öncü olan isimleri anarak konuşmasına başladı.
Kültür
Yayın: 11 Nisan 2025 - Cuma - Güncelleme: 11.04.2025 13:59:00
Editör -
erzurummedya
Okuma Süresi: 8 dk.
324 okunma

Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘21. Yüzyılın İlk Çeyreğinde Türk Tarihçiliği: Güncel Meseleler ve Çözüm Önerileri’ Çalıştayına Türk dünyasının önemli bilim insanları katılım sağladı.
Türk dünyasının önemli bilim insanları arasında yer alan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan’a yetiştirdiği talebeleri kitap yazdı. Erzurum’da düzenlenen çalıştayda, ‘Çapa’ giydirilen Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, “Her Türk gencinin Göktürk Yazıtlarını defalarca okuması, oradan dersler çıkarması gerekiyor” dedi.
Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘21. Yüzyılın İlk Çeyreğinde Türk Tarihçiliği: Güncel Meseleler ve Çözüm Önerileri’ Çalıştayına Türk dünyasının önemli bilim insanları katılım sağladı. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nden ve pek çok üniversiteden gelen bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen çalıştaya Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Atatürk Üniversitesi Beyin Cerrahisi Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu, fakülte dekanları, yurt içi ve yurtdışından akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
“Kendi tarihimizi kendimiz yazdık”
Çalıştayın açış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Türk tarihi alanında öncü olan isimleri anarak konuşmasına başladı.
Cumhuriyetin kurulmasıyla beraber Türk tarihinin yazılmasının yeniden gündeme geldiğini aktaran Rektör Hacımüftüoğlu: “Milli kimliğimizin yeniden inşa edilmesi için başta Zeki Velidi Togan, Fuat Köprülü, Sadri Maksudi Arsal ve benzerleri çok büyük gayretler göstermişlerdir. Onların tek amacı kendi tarihimizi kendimiz yazmak olmuştur. Bugün pek çok üniversitemizde onların izinden giden milli tarihçilerimiz kendi tarihimizi yazarak, gelecek nesillere örnek olmaktadırlar. Kendi tarihimizi gelecek nesillere aktarmak için yapılan bu çalışmalar üniversitemiz başta olmak üzere diğer üniversitelerle birlikte geleceğe yön göstermektedir.Ömrünü Türk tarihine ve üniversitemize adamış hocamız Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ve ekibini kıymetli bir çalıştayla üniversitemizde ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz. Üniversite olarak amacımız şehrimize, ülkemize ve bölgemize 70 yıllık akademik tecrübeyle bilgi ve birikim katmaktır. Tarihçi hocalarımızın çalışmalardan feyz alarak geleceği yakalamak ve gelecek nesillere yeni bilgiler aktarmak gayelerimiz arasında yer almaktır. Bu noktada ana hareket noktamız kendi tarihimizden ve orada yer alan tarihi kişiliklerimizdir. Yapmamız gereken onların tecrübelerinden yola çıkarak, üretmek ve başarmaktır” dedi.
“Her fert tarih bilgisine sahip olmalı”
Tarih alanında yaptığı çalışmalar ile yurt içi ve yurtdışında adından sıkça söz ettiren Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ise konuşmasına Bilge Kağan’ın sözleriyle başladı. Prof. Dr. Ceylan, “Ey Türk, bilgi bilmeyenle yola çıkarsan, açlık, sefalet, yokluk ve yok olmayla karşılaşırsın. Dolayısıyla biz aslında pek çok şeyi başka yerlerde arar olduk. Aslında her Türk gencinin Göktürk Yazıtlarını defalarca okuması, oradan dersler çıkarması gerekiyor. Her fert mutlaka tarih bilgisine sahip olmalı. Türk aydınları, entelektüelleri de bunu bir adım daha ileriye taşıyarak kıymetli bilgilere ulaştırması gerekir. Bu çalıştayın amacı da bilimdeki gelişmelere tarihin nasıl bir ayak uydurduğu ve gelecekte dijital dünyada tarihi nelerin beklediğini ortaya koymaktır. Burada bulunan 100’e yakın Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen tarihçilerimiz var. Türk tarihinin yönlendirilmesinde hepsinin katkısı ve emeği büyük. Bir Erzurumlu, Atatürk Üniversiteli olarak değerli hocalarımızı şehrimizde ve üniversitemizde ağırlamaktan dolayı mutlu olduğumu ifade etmek isterim. Her hoca için şeref addedilecek bir çalışmaya imza atan çok kıymetli öğrencilerime sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. ‘Armağan’ kitabını hazırlayan her öğrencime tek tek teşekkür ediyorum” diye konuştu.
İlim dünyasına katkılarını paylaştı
Atatürk Üniversitesi’nde kendisinin de 20 sene görev yaptığını dile getiren Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Prof.Dr. Kemal Polat, Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ile ilgili hatıralarını ve Türk tarih dünyasına yaptığı katkıları paylaştı.
Prof. Dr. Alpaslan Ceylan’ın yetiştirdiği öğrencilere dikkat çeken Polat, ilim dünyasına yapılan katkıları ifade etti. Rektör Ceylan’ın öğrencileri tarafından kendisi adına bir kitap yayınlamalarının çok kıymetli olduğunu da kaydeden Polat, “Bu bir vefa örneğidir. Tüm arkadaşları bu ince davranıştan ötürü kutluyorum. Alpaslan Ceylan hocamız Turan ülkesine yürekten inanan, ömrünü Türk dünyasına hizmetle geçirmiş bir vatanperver bir bilim insanıdır. Türkçeye ve Türk diline olan ilgisi ve özeni takdire şayandır. Hocamızla Özbekistan’da katıldığımız bir toplantıda başta Rusça, İngilizce konuşan hocalar oldu. Alpaslan Ceylan hocamız ise o toplantıda söz alarak, ‘Herkes kendi dilinde Türkçe ve lehçelerini konuşsun’ dedi. Bu yüzden hocamız orada yeniden duruşunu göstererek, tavrını gösterdi. Türk diline katkısından dolayı hocamıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerin manevi babası
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin öğrenci odaklı bir eğitim anlayışını benimsediğini kaydeden Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hocamız ile birlikte son üç yıldır iftar yemekleri öğrencilere ücretsiz verilmekte. Üniversitemizde tüm öğrencilerimize sabahları çorba, kahvaltı ikram edilmektedir. Ayrıca hocamızın çok güzel bir uygulaması var. Kendisi ‘Ben burada olduğum sürece yemekler 80 somu geçmeyecek’, yani Türk parası ile 40 TL’den bahsedebiliriz. Öğrenciler böyle ucuza yemek yiyerek, eğitim hayatlarını sürdürüyor. Hocamız öğrencilerin manevi babası halinde.”
“O, bir hoca değil Türk büyüğüdür”
Rektör Prof. Dr. Alpaslan Ceylan’ın yetiştirdiği öğrencilerden olan Yalova Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oktay Özgür ise yaşadıkları gururu dile getirerek “ Biz burada sadece bir öğrenci olarak var olabiliriz. Bu dünyada en büyük gurur, erdem bir Türk olarak bizim için Aksakal demiş olduğumuz hocamızdan aldığımız terbiye, akademik düşün ve bilgilerdir. Ne mutlu ki böyle bir hocanın öğrencisiyiz. O bizim gözümüzde sadece hoca değil, bir Türk büyüğüdür, Aksakal’dır, bilgedir” dedi.
Hocalarına kitap yazdılar
Açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Alpaslan Ceylan’a, öğrencileri tarafından oluşturulan ‘Armağan’ adlı kitap takdim edildi. Ardından ise Türk dünyasının önemli isimlerinden olan Prof.Dr. Sadrettin Yağmur Gömeç tarafından önemli bir gelenek olan ‘Çapan Giydirilme’ merasimi düzenlendi.
Çalıştayın öğleden sonra yapılan oturumlarında; Prof. Dr. Saadettin Yağmur Gömeç, “ Eski Türk tarihinin yazılması sırasında karşılaşılan sorunlar”, Prof. Dr. Neslihan Durak, “ Türk tarihçiliğinde terminolojiye dair meseleler”, Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu, “ 21. Yüzyılda Türk tarihçiliği; Sorunlar, gelecek ve çözüm önerileri”, Prof. Dr. Hasan Bahar, “Transavrasya dilleri kuramı”, Prof. Dr. Yaşar Çorumlu, “ Eski çağ türk sanatında kronoloji, yönetim ve koruma sorunları, Prof. Dr. İrfan Albayrak, “Eski çağ tarihi araştırmalarında kaynakların önemi”, Prof. Dr. Abdulkadir gül, “Yerel tarih çalışmaları için farklı bir alternatif: Erzincan arkeoloji projesi”, Prof. Dr. Ümit Kılıç, “ Dicital çağda Osmanlı tarihçiliği” konulu konuşma yaptı.
Yorumlar (0)