Eğitmen Eğitimi Programı Atatürk Üniversitesi'nde yapılıyor
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, T3 Vakfı tarafından düzenlenen Eğitmen Kampı Açılış Programına katıldı.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, T3 Vakfı tarafından düzenlenen Eğitmen Kampı Açılış Programına katıldı.
11-13 Eylül tarihlerinde Erzurum'da düzenlenecek olan T3 Vakfı Eğitmen Eğitimi Programı, Bilim Türkiye ve Keşif Kampüsü eğitmenlerinin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Program; Türkiye, Kıbrıs ve Azerbaycan'daki toplam 25 merkezden 125 eğitmen ve 25 merkez yöneticisinin katılımıyla büyük bir buluşmaya ev sahipliği yapıyor.
Üç gün sürecek olan eğitimde eğitim bilimleri, doğa bilimleri, teknoloji, astronomi, matematik, tasarım, girişimcilik ve tarım alanlarına yönelik olarak atölye eğitmenlerinin eğitimleri sırasında ihtiyaç duyabilecekleri 30 farklı başlıkta eğitim uygulanacak. Programın ilk günü pedagojik eğitimler uygulanırken ikinci ve üçüncü günlerinde alan bazlı eğitimler gerçekleştirilecek.
Kampın açılış programına Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, T3 Vakfı Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır ile kamu kurumunun ilgili yöneticileri ile eğitmenler katıldı.
Başkan Hıdır: “Ülkesi ve İnsanlık İçin Üreten Bir Nesil Hedeflemekteyiz”
Açılış konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye çıkan T3 Vakfı Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır, Selçuk Bayraktar'ın değerli emek ve katkıları ile ilk olarak 2018 yılında Üsküdar'da faaliyete geçen Bilim Türkiye projesinin 6 yıl gibi kısa bir sürede çok büyük mesafeler kat ettiğini belirtti. Bugün 3 farklı ülkede toplamda 22 bilim merkezinin çalışmalarını yürüttüğünü ifade eden Hıdır, ülkemiz haricinde Kuzey Kıbrıs ve Azerbaycan'da bulunan Bilim Lefkoşa ve Bilim Bakü merkezlerimiz vasıtasıyla oradaki kardeş ve akraba topluluklarına ulaşmanın gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek: “Vakıf olarak hayata geçirmiş olduğumuz projelerimizde Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda ülkesi ve insanlık için fayda sağlayacak, araştıran, üreten bir nesil hedeflemekteyiz. Bilim Türkiye projemizde çeşitli atölyelerde eğitimler olarak keşfetmeyi öğrenen, bilime, mühendisliğe meraklı genç bireyler yetiştirmek için teknoloji atölyeleri ve keşif kampüslerinde uzun süreli teknoloji ve bilim odaklı eğitimler veriyoruz. Amacımız; Özdemir Bayraktarları ve Aziz Sancarları ülkemizin dört bir yanındaki bilim merkezlerimizde yetiştirmek ve burada yetişen gençlerimizi önce ülkemiz için sonra da tüm insanlığın faydası için hak ettikleri yere gelmelerine yardımcı olmaktır” dedi.
ETÜ Rektörü Bülent Çakmak: “Dip Dalgası Yükselerek Geliyor”
Bu programların ne kadar önemli olduğunu, özellikle son yıllarda artarak devam eden Teknofest yarışmalarında çok net bir şekilde gördüklerini aktaran Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, teknoloji hamlesi ile dip dalgasının oluştuğunu ve bu dip dalgasının yükselerek geldiğini belirterek artık gençlerin bu dalga üzerinde sörf yapmalarını beklediklerini ifade etti. Burada, bugün T3 Vakfının önderliğinde gerçekleştirilen programın oldukça önemli olduğunu belirten Rektör Çakmak: “Üniversite olarak biz de yapay zekadan 3 boyuta, yazılımdan sanal gerçekliğe kadar birçok alan üzerine çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Sadece üniversite öğrencilerimize yönelik değil minik yavrularımıza yönelikte atölyelerimiz vesilesiyle hemen her yaştan insanımızı bilimle buluşturuyoruz. T3 Vakfı da, Erzurum Büyükşehir Belediyemizin desteği ile Bilim Erzurum’da aynı misyon ile çalışmalarını sürdürüyor. Bu düşüncelerle gerçekleşen kampın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.
Rektör Hacımüftüoğlu: “Milli Teknoloji Hamlesi ile Bilime Merak Arttı”
T3 Vakfının çalışmalarını uzun zamandır yakından takip ettiğini ve bilime meraklı olan gençler için ufuk açıcı çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade ederek sözlerine başlayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ise Bugün burada, bilimi, teknolojiyi ve eğitimi buluşturan böylesine önemli bir programda sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek: “T3 Vakfı tarafından düzenlenen bu Eğitmen Kampı Açılış Programı, eğitim dünyamızın geleceğine yön verecek değerli eğitmenlerle bir araya gelmemiz açısından büyük bir fırsattır. Beyin gelişiminin yaşla doğrudan ilişkisinin olduğunu aktaran Rektör Hacımüftüoğlu, doğal olarak bu zaman aralığının gecikmesi durumunda bireyin belli yeteneklerden uzak kalacağını ifade ederek: “Milli Teknoloji Hamlesinin önemli bir ayağını oluşturan erken yaşlarda bilimle buluşma adımını çok önemli buluyorum. Liseye, ortaokula, hatta daha da aşağılara ilkokula kadar bilimle iştigal olma yaşının inmesi, gelişmekte olan beyinlerin bilimle birlikte gelişmesi, oradaki nöron sayıları ve o alandaki beynin o ilişkili bölgelerinin daha fazla bir alan işgal etmesi çok önemli” ifadelerini kullandı.
“Verilen Eğitimlerin İlham Kaynağı Olmasını Diliyorum”
Atatürk Üniversitesi olarak, bilimin ve eğitimin en ileri seviyeye taşınması adına her zaman yenilikçi projelere destek verdiklerini aktaran Rektör Hacımüftüoğlu: “Bu bağlamda, Türkiye, Kıbrıs ve Azerbaycan’dan gelen 125 eğitmen ve 25 merkez yöneticisinin katılımıyla gerçekleşen bu program, uluslararası düzeyde bilgi ve deneyim paylaşımını sağlaması açısından son derece kıymetlidir. Eğitimin ilk gününde verilen pedagojik eğitimler, ikinci ve üçüncü günlerde gerçekleştirilecek alan bazlı eğitimler, sizlerin alanınızdaki yetkinliğinizi bir adım daha ileriye taşıyacaktır. Eğitim bilimlerinden teknolojiye, matematikten girişimciliğe kadar geniş bir yelpazede sunulacak bu eğitimlerin, geleceğin bilim insanlarını ve teknoloji uzmanlarını yetiştirme noktasında sizlere önemli katkılar sunacağına yürekten inanıyorum. Bu vesileyle, T3 Vakfına ve bu programın hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm paydaşlara teşekkürlerimi sunuyorum. Siz değerli eğitmenlerin, bu kampta edineceğiniz bilgi ve deneyimlerin, görev yaptığınız merkezlere ve öğrencilerinize ilham kaynağı olmasını diliyorum. Erzurum’da sizleri ağırlamaktan büyük onur duyuyor, başarı dolu bir eğitim süreci geçirmenizi temenni ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Başkan Sekmen: “Atılan Adımlar ile Dünya Sahnesinde Yeniden Güçlü Bir Şekilde Yer Almaya Başlayacağız”
Siz değerli eğitmenleri Erzurum’da ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek konuşmasına başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise programa ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Biz büyük bir milletiz; tarih boyunca güçlü devletler kurmuş, insanlığa yön vermişiz. Ancak, devletler de milletler gibi doğar, büyür, gelişir ve hayatta kalabilmek için yeni teknolojilere, bilime ihtiyaç duyar. Maalesef bu yarışta geri kalıyoruz, ama yeniden küllerimizden doğmak için çalışıyoruz. Bu noktada, T3 Vakfı ve Bayraktar grubuna özellikle teşekkür etmek istiyorum. Erzurum’a Bilim Erzurum'u kurmadan önce Haluk Bayraktar'ı buraya davet edip Atatürk Üniversitesinde bir konferans verdirdik. Amacımız, millet olarak sadece kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak değil, dünyanın da bize olan ihtiyacını karşılayabilmektir. Etrafımızda adaletin kalmadığını, güçlü olanın zayıfı ezdiğini görüyoruz. Bu nedenle, medeniyetimizi yeniden ayağa kaldırmalı ve teknolojide ilerleyerek güçlü olmalıyız.”
Erzurum’a Bilim Merkezini kurma kararı aldıkları günleri anlatan Başkan Sekmen: “Çünkü Anadolu insanı gençleri geri kalmasın, onlara fırsat sunulsun istedik. İki üniversitemiz var ve bu kurumlar, Türkiye'nin gelişimine katkı sağlamak için çalışıyor. Biz de belediye olarak tıbbi alanda ve diğer sektörlerde yatırımlar yapıyoruz. Erzurum’da bir serum fabrikası kurmak üzere çalışmalar başlattık ve medikal ürün üretimini artırmayı planlıyoruz. Son olarak, modern olmanın görünüşle değil zihinlerin gelişimiyle alakalı olduğunu vurgulamak istiyorum. Bu bilinçle hareket ederek, ülkemizin kalkınmasına ve dünya sahnesinde yeniden güçlü bir şekilde yer almasına katkı sunmalıyız. T3 Vakfı ve Bayraktar grubunun da bu misyona yönelik önemli adımlar attığını görmek bizleri gelecek adına daha da umutlandırıyor. Bu düşüncelerle gerçekleşen kampın genç zihinlerin gelişimine de katkı sunmasını temenni ediyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Vali Çiftçi: “Teknofest Gibi Etkinlikler, Teknolojik Faaliyetlerin Tanıtımı Açısından Kritik Rol Oynamaktadır”
Son olarak kürsüye çıkan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi ise ilim ve irfan kenti olan Erzurum’da bilime meraklı gençlerin eğitmenlerini ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Dünyanın büyük bir hızla değiştiğini ve sürekli gelişim halinde olduğunu aktaran Vali Çiftçi: “Teknolojinin hızla geliştiği 21. yüzyılda, ülkemiz bu değişimi sadece izlemekle kalmamalı, aynı zamanda bu sürece yön vermelidir. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, yerli ve milli bir bakış açısıyla teknolojik bağımsızlığı ve rekabeti artırmak için çalışıyoruz. Binlerce yıllık birikimimizle, medeniyetimizin yetiştirdiği önemli isimlerden ilham alarak, kendi teknolojimizi üretmek ve yapay zekada rekabet etmek için gençlerimizin çalışmalarına büyük ihtiyaç duyuyoruz. Teknofest gibi etkinlikler, topluma teknolojik faaliyetlerin tanıtımı açısından kritik bir rol oynamaktadır. T3 Vakfı, bu projelerde büyük bir sorumluluk üstlenmiş ve yerli, milli teknoloji üretiminde önemli bir katkı sunmaktadır. Eğitmenlerimizin, gençlerin teknoloji alanındaki yeteneklerini geliştirmeleri için atılan bu adımlar, ülkemizin geleceği açısından son derece kritiktir. Milli teknoloji hamlesine katkı sunacak olan her bir eğitimcimize teşekkür ediyor, başarılar diliyorum” sözleriyle konuşmasını noktaladı.
3 gün boyunca sürecek olan programın açılışı, hatıra fotoğrafının çekimiyle sona erdi.