Erzurum-Kültür Sanat Evi büyük ilgi görüyor

Sergide, maket sanatçısı Doğan Hattatoğlu’nun otuz yıllık emeğinin sonucu olan, kırkiki adet Erzurum maketi ve Osmanlı Dönemi Erzurum şehir maketi yer alıyor.

Kültür Yayın: 31 Temmuz 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 31.07.2023 13:39:00
Editör - erzurummedya
Okuma Süresi: 9 dk.
484 okunma
Google News

Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Erzurum Teknik Üniversitesi’nin ortaklaşa hizmete sunduğu Erzurum Kültür-Sanat Evi ziyarete açıldı.

Erzurum Kalesi ve etrafında Büyükşehir Belediyesi'nin uzun süredir sürdürdüğü çalışmalar sonucu oluşturulan Erzurum evlerinden biri daha amacına uygun şekilde müze haline getirildi.


Erzurum Kültür-Sanat Evi’nde şehrin tarihi, kültürel, sosyal ve yaşamından kesitler sunuluyor. 


Erzurum Kültür Yolu içerisinde Erzurum Kalesi altında Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyonunu sağladığı tarihi Erzurum Evleri’nde kurulan Erzurum Kültür-Sanat Evi, şehir tarihini yansıtan özel bir yatırım olarak tarihe geçti. Miniatürk Sanatçısı Doğan Hattatoğlu’nun Erzurum maketleri, taş eserler, etnoğrafik ürünler, Erzurum şehir maketi, merhum sanatkârlar İlham Durmaz ve Yusuf Karakuş’un taş maket ve bakır yapıtları, 40 Erzurumlu’nun bağışlarıyla kent kültürünü yansıtan bu önemli yatırımın görülmeye değer bir başyapıt olduğunu kaydeden ERŞA Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu, “Medenileşme sadece teknolojik gelişme ile değil aynı zamanda tarih, kültür ve sanat alanlarında da gelişme ile mümkündür. Bu bağlamda ülkemizde son 10 yılda teknolojik anlamda çok önemli gelişmeler kaydedilmiş ve aynı zamanda tarihi ve kültürel varlıklarımıza sahip çıkılması noktasında önemli adımlar atılmıştır. Erzurum Kültür-Sanat Evi’nin de bu bağlamda gerek şehrimizin gerek ise ülkemizin kültürel ve sanatsal birikimine katkı sağlayacağı kuşkusuzdur. Bu güzel yatırımdan dolayı Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sekmen Bey’e şükranlarımı sunuyorum” dedi. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı da, “Erzurum; kadim bir şehir… Ama bu kimliğini geçmişte kaybetmiştir. Bu kimliğini tekrar kazandırmak, bu tarihi ve kültürel yapıları ortaya çıkarmak, bu destinasyonları yeniden imar ve ihya etmek tabiiki Mehmet Sekmen Başkanımızla mümkün oldu. Bulunduğumuz mekânda 13 adet tarihi ve tescilli kültür binamızın, kültür konağımızın restorasyonunu yaptık. Bunlara sonradan da çeşitli fonksiyonlar yükledik. Çalışmalarımız sürüyor. Ve bunların tamamı bittiğinde tarihi ve kültürel alanlarda Türkiye’nin en önemli destinasyonunu Erzurum’da oluşturmuş olacağız. Şöyle hafızalarınızı bir yoklayın. Şu caddeden geçerdik kalenin surlarını göremezdik. Bugün hamdolsun, Allah bize bu fırsatı verdi. Ben huzurlarınızda vizyonuyla bize yol gösteren, bize ufuk açan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sekmen Bey’e şükranlarımı arz ediyorum” diye konuştu. 


“MEHMET SEKMEN BAŞKANIMIZIN ÖNDERLİĞİNDE ERZURUM’U ZİRVELERE TAŞIYORUZ”

Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar da,  “Büyükşehir belediyemizle bizde ilçe belediyeleri olarak kentin kültürüne, sanatına, tarihi eserlerine daha fazla önem veriyoruz. Bugün de bu güzel eseri yine Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sekmen’in önderliğinde ve onun ekibiyle halkımızla buluşturuyoruz. Ben mutluyum, ben bir Erzurumlu olarak başta bir Erzurum sevdalısı olarak başta Mehmet Sekmen Başkanıma çok teşekkür ediyorum. Bakın hemen arkamızda 1600 yıllık bir eserin bu kadar güzel görünmesini Mehmet Başkanımız sağladı. İnşallah buralar kültürümüzün daha fazla yayılmasına, çocuklarımız tarafından, ülkemizde ve yurtdışında ki insanlar tarafından daha fazla bilinmesine vesile olur” şeklinde konuştu. Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, “Ülkemizde teknolojik anlamda çok önemli gelişmeler kaydedilmiş ve aynı zamanda tarihi ve kültürel varlıklarımıza sahip çıkılması noktasında da önemli adımlar atılmıştır. Erzurum Kültür-Sanat Evi’nin de bu yönde gerek şehrimizin gerekse de ülkemizin kültür ve sanat birikimine büyük bir katkı sağlayacağı kuşkusuzdur” kaydını düştü.



“MUHARREM AYI GİBİ ÖZEL BİR GÜNDE KENTE MUHTEŞEM BİR YATIRIM KAZANDIRILDI”

AK Parti MKYK Üyesi, Erzurum Milletvekili Abdurrahim Fırat da, “Muharrem ayı biliyorsunuz ki İslam dünyasında önemli bir yere sahiptir. Hz. Hüseyin ve yoldaşlarının Kerbela’da verdiği mücadele, cesaret ve fedakârlık tüm Müslümanlar için de önemli bir öğüttür. Bu olayı insan ve insan olmayı hatırlatan adalet ve dürüstlüğün ne denli önemli olduğunu vurgulayan mesaj taşır. Bu anlamlı gün vesilesiyle bu özel günde kente özel bir yatırım kazandırıldı. Erzurum’un tarihine yönelik açık hava müzesi tadında kente önemli yatırımlar kazandıran Mehmet Sekmen Başkanımız ve ekibini kutluyorum” dedi.

AK Parti Erzurum Milletvekili Mehmet Emin Öz de, “Erzurum Kalesi’nin çevresi bir dönem çok kötüydü… AK Belediyecilikle, eser yatırımlarla bir kentin nasıl Gülistan’a döndüğüne işte bugün burada bir kez daha tanık olduk. Açık hava müzesini andıran bu bölge kentin tarihi ve kültürel geçmişini bizlere anlatıyor. Muharrem ayında, bu özel günde bizlere ve şehrimize bu müstesna eseri kazandıran Mehmet Sekmen Başkanımızı kutluyorum. Rabbim razı olsun kendisinden…” diye konuştu.

“ERZURUM’DA KÜLTÜR YATIRIMLARINDA DA ODAK NOKTASI OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, “Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak kültür kodlarımızı canlı tutmak ve bu zenginliğini geleceğe aktarmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Bizim, kültürümüzü, kültürel değerlerimizi ve kültür miraslarımızı sürekli ön planda tutuyor olmamızın çok özel sebepleri var. Çünkü biz biliyoruz ki; benliğimizi dinç ve dinamik halde tutmamız, kültürel bağlarımıza sıkı sıkıya sarılmak, bu yolla kendimizi ‘tanımak’ ve ‘bilmekle’ mümkün olacak” değerlendirmesinde bulundu. “Göreve geldiğimiz ilk yıldan bu zamana kadar geçen süre zarfında geçmişle bugün arasında bir iletişim ve etkileşim kurabilmenin gayretini gösterdik” diyen Başkan Sekmen, şunları kaydetti: “Kültürel yatırımlara yoğunlaşmamızın yanında, gerçekleştirdiğimiz kültür ve sanat etkinlikleriyle aslında gücümüzün kaynağını teşkil eden kültürel zenginliklerimize yönelik olarak bir farkındalık oluşturmaya çalıştık. Kaldı ki, Erzurum’un geçmişine baktığımızda; bu kadim şehrin bağrından çıkmış olan edipler, âlimler, düşünürler, felsefeciler, mutasavvıflar, edipler ve düşünce dünyamıza mana iklimi kazandıran nice isimler karşılar bizi… İşte bu bile Erzurum’un kültürel derinliğini ortaya koymak için başlı başına yeterli bir sebeptir. Hakikat bu iken; kültürün adeta menbağı olan bu şehirde kültürden ve sanattan uzak durmak, takdir edilmelidir ki; içine düşülen en büyük hatalardan birisi olacaktır. İşte bu anlayış doğrultusunda Erzurum’da kültürün ve kültürel etkinliklerin odak noktası olmaya, her türlü kültürel faaliyete öncülük etmeye ve kültürümüzü yaşatıp gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz. İşte bu düşünceden hareketle Erzurum Teknik Üniversitemizle bu yatırımı siz aziz hemşehrilerimizin istifadesine sunduk. Erzurum Kültür-Sanat Evi’miz, Erzurum’un kültür ve tarihine inanıyorum ki yeni bir perspektif kazandıracak. Miniatürk Sanatçımız Doğan Hattatoğlu Hocamızın maketleri, taş eserler, etnoğrafik ürünlerin bulunduğu bu güzel mekânda Erzurum şehir maketini de siz değerli tarih severlerin beğenisine sunduk. Merhum sanatkârlar İlham Durmaz ve Yusuf Karakuş’un taş maket ve bakır yapıtları, 40 hemşehrimizin bağışlarıyla kent kültürümüzü, şehrimizin tarihini yansıtan bu güzel tarih yatırımının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Erzurum tarihi ile ilgili güzel hizmetlerde bulunan Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu kardeşimize de çok teşekkür ediyorum.” Konuşmaların ardından Erzurum Kültür-Sanat Evi’nin açılışı gerçekleştirildi.  

-Merhum Sanatkar İlham Durmaz'ın eserlerini bağışlayan oğlu Mesut ve torunu Elif, yapılan çalışmadan çok mutlu olduklarını dile getirdiler. Durmaz'ın tarihe yolculuk yaptıran eserleri, görülmeye değer.-




-Sergide, maket sanatçısı Doğan Hattatoğlu’nun otuz yıllık emeğinin sonucu olan, kırkiki adet Erzurum maketi ve Osmanlı Dönemi Erzurum şehir maketi yer alıyor.
Hattatoğlu'nun Erzurum'u surlarla tanımladığı maket ise adeta büyülüyor.-



 

 
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.