Erzurum'da düzensiz göç toplantısı yapıldı

Düzensiz Göçle Mücadele Koordinasyon Toplantısı, ikinci bölge toplantısı Erzurrum'da gerçekleştirildi.

Yaşam Yayın: 05 Ocak 2024 - Cuma - Güncelleme: 05.01.2024 14:26:00
Editör - erzurummedya
Okuma Süresi: 8 dk.
510 okunma
Google News

Düzensiz Göçle Mücadele Koordinasyon Toplantısı, ikinci bölge toplantısı Erzurrum'da gerçekleştirildi.

Toplantıya, bölgedeki ondört ilin Valileri, Göç İdaresi Başkanı ve öteki yetkililer katıldı.

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi'nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya; Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Muş Valisi Avni Çakır, Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza Aydoğdu, Kars Valisi Ziya Polat, Ağrı Valisi Mustafa Koç, Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Iğdır Vali Vekili Abdulkadir Şahin, Ardahan Vali Vekili Yakup Papaker, 9. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tevfik Algan, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Tuncel, Göç İdaresi Başkan Yardımcısı Önder Bakan, Düzensiz Göçle Mücadele ve Sınır Dışı İşleri Genel Müdürü Ramazan Seçilmiş, Sınır Dışı İşleri Daire Başkanı Ahmet Küçükikiz, katılımcı illerin Emniyet Müdürleri, Jandarma Komutanları, Sahil Güvenlik Doğu Karadeniz Grup Komutanları ile Göç İdaresi Müdürleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını ev sahibi Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi gerçekleştirdi. Toplantıya katılmak üzere Erzurum’a gelen misafirlerine hoş geldiniz diyerek sözlerine başlayan Vali Çiftçi, düzensiz göçe karşı her zamankinden daha fazla tedbir alınması gerektiğini söyledi. Vali Çiftçi şöyle konuştu: “Coğrafi konumu itibariyle düzensiz göç hareketlerinde, transit ve hedef ülke konumundaki ülkemizin, gelişen bir ekonomiye sahip olması nedeniyle transit ülke konumundan çıkarak düzensiz göçmenler için ‘hedef ülke’ haline gelmesi, ulusal ve uluslararası güvenliğin sağlanması açısından her zamankinden daha fazla tedbir alınmasını gerektiren bir dönemdeyiz. Bu nedenle düzensiz göçün yönetimi bakımından bölgemizdeki kurumların etkin bir iş birliği yürütmesinin çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Malumlarınız olduğu üzere düzensiz göçmenlerin ülkemize, bölgemizi de içine alan bir sınır hattı üzerinden yasadışı giriş yaptıkları, kullandıkları güzergâhların genel anlamda güney-batı ve doğu-batı ekseninde olduğu, organizatörler vasıtası ile ya da adlarına düzenlenen sahte belgelerle, ülkemizde kalmak veya Avrupa ülkelerine geçmek istedikleri bilinmektedir. Bu husus bölgemizdeki güvenlik önlemlerinin önemini bir kez daha ortaya çıkarmaktadır. Bu anlamda yaşanan ulusal sınır ihlallerine karşı devletimiz tarafından, beton duvar çekmek, pasaport kontrollerini arttırmak gibi önlemler alınmıştır. Sınır güvenliğimizi daha iyi hale getirdiğimiz takdirde düzensiz göçmenlerin farklı göç rotaları arayışı içine girdiklerine şahit oluyoruz.”
 
“Göç oranlarında gözle görülür bir düşüş yaşandı”
 
Yürütülen çalışmalarla göç oranlarında gözle görülür bir düşüşün yaşandığını ifade eden Vali Mustafa Çiftçi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizin huzur ve güvenliğinin sağlam esaslara bağlanması için Muhterem Cumhurbaşkanımızın, ‘Düzensiz göçle mücadele hiçbir zaman sekteye uğramadı, uğrayamaz.’ ifadeleri yürüttüğümüz çalışmaların kararlılığına esas teşkil etmekle birlikte, İçişleri Bakanlığımızın, ilgili kurumlarımızın titiz çalışmaları sonucunda birçok kayıtsız göçmenin yakalanarak sınır dışı edilmesine vesile olmuştur. Yürütülen çalışmalar ile ülkemize yasadışı yollar aracılığıyla girmiş ve çalışıyor olan göçmenlerin oranında gözle görülür oranda azalma yaşanacağı da muhakkaktır. Özellikle 2019 yılında yaşanan yoğun göç baskısı sonucunda yapılan değerlendirmeler ortaya çıkarmıştır ki; düzensiz göçle mücadelede etkili tedbirlerin hayata geçirilebilmesi için doğu ve batı illerindeki mücadeleye, tüm illerin katkısı sağlanmalı ve sahada kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi için farkındalık ve bütüncül bir bakış açısı oluşturulması gerekmektedir. Böylelikle koordine valiliklerin düzensiz göçle mücadele bağlamındaki çalışmalarında ‘dinamik risk analizlerinin yapılması, ana ve tali yollarda gerekiyorsa uygulama noktalarının artırılması, şok yol kontrol ve arama uygulamaları planlanması, değişen sıklıkta öngörülemez devriye faaliyetleri yapılması, belge kontrollerinin titizlikle yapılması ve geçici seyahat belgesi bulunan yabancıların geri gönderme merkezlerinde, idari gözetim altına alınmaksızın veya idari gözetim süresini minimumda tutarak sınır dışı edilmesinin sağlanması’ gibi rol ve sorumluluklara sahip olduğunu belirtebiliriz.”
“Düzensiz göçmenlerin gerekli kontrollerinin ardından ülkelerine güvenli dönüşleri sağlanıyor”
 
2019 yılından itibaren bölge sınırlarında istikrarın büyük oranda sağlanmış olduğunu dile getiren Vali Çiftçi, “Sınırlarımızdan geçebilmeyi başarmış olan düzensiz göçmenler, gerekli kontrollerden sonra geri gönderme merkezlerine teslim edilmek suretiyle ülkelerine deport edilmektedir. Her sınır dışı işleminin devlet için maliyetli ve zor olduğu göz önünde bulundurulduğunda, düzensiz göçün engellenmesinde sınır güvenliğinin gerekliliği, bir kez daha karşımıza çıkmaktadır. Nitekim ülkemiz, düzensiz göç ve mülteci akınlarının yükünü dünyada en ağır hisseden ülkelerin başında yer almasına rağmen kadim medeniyetimizin ve değerlerimizin gerektirdiği gibi, geri gönderme sürecindeki işlemlerin insani boyutta olmasına büyük önem verilmektedir.” dedi.
Konuşmasında göçmen ve mülteci kavramlarının karıştırıldığına dikkat çeken Vali Çiftçi sözlerini şöyle sonlandırdı: “Özellikle son günlerde, sosyal medyanın da etkisiyle düzensiz göçmenler ile mülteci kavramlarının birbirine karıştırılması sonucu ülkemize sığınmış, yasal yollar ile misafir ettiğimiz mültecileri ‘ötekileştirici’ algıların geliştirildiğini üzülerek görmekteyiz. Bugün mülteci sorunu diye genelleştirdiğimiz meselenin arka planında büyük bir dram, acı bir hikâye olduğunu unutmamalıyız. Bu vesile ile üçüncüsü yapılan Koordine Valilikler Toplantısının ülkemize ve bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyor, katılım sağlayan tüm valilerimize Göç İdaresi Başkanımıza ve kurum amirlerimize şükranlarımı sunuyorum.”
Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros, yaptığı konuşmada, düzensiz göçle mücadele kapsamında kurumlar arası koordinasyonun önemine dikkat çekti. Türkiye’nin düzensiz göçle mücadelesinin belirli bir politika ve strateji çerçevesinde yürütüldüğünü belirten Toros; “Kaynak ülkelerde, sınırlarımızda ve ülke içerisinde yoğun tedbirler alınmaktadır. Bu tedbirlerin etkin bir şekilde hayata geçirilebilmesi adına gerek kaynak ülkelerle gerek kolluk birimlerimiz başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarımızla koordinasyon içerisinde hareket edilmektedir” dedi.
 
Pilot bölge olarak İstanbul’da 19 Temmuz’da başlatılan Mobil Göç Noktası uygulamasına da değinen Başkan Toros, “4 Ekim'de Ankara, İzmir, Adana ve Bursa’da, 1 Aralık’ta ise Erzurum dâhil 30 büyükşehirde hayata geçirilen modeli ülke çapında yaygınlaştıracağız” ifadelerini kullandı. Toplantıda; Düzensiz Göçle Mücadele ve Sınır Dışı İşleri Genel Müdürü Ramazan Seçilmiş, Göç İdaresi Başkanlığının sunumunu yaparak genel politika ve stratejik hedefler hakkında katılımcılara bilgi verdi. Toplantıda “2. Bölge İllerinin Düzensiz Göçe Yönelik Koordinatör Valilik Sunumu”nu yapan İl Göç İdaresi Müdürü Haşim Özcan, bölgedeki durumu detaylarıyla aktardı. Toplantı sonunda yapılan genel değerlendirmelerin yanı sıra bölge genelindeki düzensiz göçle mücadele konularında alınması gereken önlemler ve koordinasyonun sağlanması gibi konular vurgulandı. Toplantı, Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi’nin kapanış konuşmasıyla sona erdi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.