ETSO’da ‘GES’ zirvesi

Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin (2.OSB) 1. ve 2. Etaplarında yapılaşmanın durdurulmasının ardından gündeme gelen güneş enerji santraliyle (GES) ilgili ilk adımlar, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO) atıldı.

Eğitim Yayın: 20 Aralık 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 20.12.2023 14:12:00
Editör - erzurummedya
Okuma Süresi: 5 dk.
399 okunma
Google News
Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin (2.OSB) 1. ve 2. Etaplarında yapılaşmanın durdurulmasının ardından gündeme gelen güneş enerji santraliyle (GES) ilgili ilk adımlar, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO) atıldı.

ETSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Saim Özakalın başkanlığında ETSO Meclis Salonu’nda düzenlenen, ‘GES İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’na, Meclis Başkanı Gökhan Yılmaz, KOSGEB İl Müdürü Lütfullah Aktaş, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Mustafa Kılıç, 2. OSB Müdürü Fırat Karakaya ile ETSO Meclis üyeleri ve sanayiciler katıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan Başkan Özakalın, 1. ve 2. etap alanda güneş enerji santrali kurulması yönünde 2. OSB yönetim olarak karar alınması ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) lisans alınmasıyla ilgili süreçlere yönelik bilgilendirme yaptı.

Özakalın, “Potansiyelimizi değerlendirmek istiyoruz”
Erzurum’un, güneş enerjisi potansiyeli en yüksek ikinci il olduğunu vurgulayan Başkan Özakalın, bu potansiyelin değerlendirmesi adına çalışmalara başladıklarını ifade etti. Yapılaşmanın durdurulduğu ve yaklaşık 2 milyon metrekare büyüklüğe sahip 2. OSB 1. ve 2. Etap alanın GES projesi için çok uygun olduğunu belirten Başkan Özakalın, “Söz konusu bu alanda GES projesini hayata geçirmek amacıyla ETSO öncülüğünde bir girişimde bulunmak ve bu girişimin nasıl bir model üzerinde inşa edileceği yönünde istişareler yapmak adına ilk toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Bu istişare ve değerlendirmelerin ardından sektör temsilcilerinin de katkılarıyla en doğru modelin ortaya çıkacağına inanıyoruz” diye konuştu.

“İstişarelerimiz devam edecek”
Toplantıda sektör temsilcilerinin fikirlerinin kendileri için çok önemli olduğunun altını çizen Başkan Özakalın, yaşanacak gelişmeler doğrultusunda istişare toplantılarını süreceklerini belirterek, “Bizim, sanayicilerimizle, üyelerimizle, girişimcilerimizle ve destek veren kamu kurumlarımızla yaptığımız bu istişarelerimizin neticesinde şehrimiz adına güzel bir birlikteliğe imza atacağımıza inanıyorum. Bu konuda ayrıca şehrimizin siyasi temsilcilerine, Valimiz Sayın Mustafa Çiftçi’ye, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sekmen’e ve OSB Yönetim kurulumuzun tüm üyelerine desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Toplantıda, ETSO Yönetim Kurulu Üyesi ve 2.OSB Müdürü Fırat Karakaya ile planlanan GES projesiyle ilgili teknik süreci takip edecek elektrik mühendisi Cüneyt Gülakar sektör temsilcilerinin sorularını cevaplandırdı. 2. OSB’de yürütülen çalışmalarda ilgili bilgi veren Karakaya, 3. Etap alandaki altyapı çalışmalarının yüzde 65’inin tamamlandığını ifade ederek, GES projesiyle ilgili hayata geçirilebilecek modellerle ilgili de düşüncelerini paylaştı.

Aktaş, KOSGEB’in, “Yeşil sanayi destek programı”nı anlattı
Toplantıda KOSGEB İl Müdürü Lütfullah Aktaş da, KOSGEB’in, ‘Yeşil Sanayi Destek Programı’ hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Aktaş, Dünya Bankası ile Türkiye'deki sanayi firmaları için etkin bir yeşil dönüşümü desteklemek amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK tarafından toplam 450 milyon dolarlık bütçeyle 2023-2029 yılları arasında ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ yürütüleceğini dile getirdi.
Projenin 250 Milyon dolarının KOSGEB tarafından devreye alınan ‘Yeşil Sanayi Destek Programı’ ile işletmelere kullandırılacağını kaydeden Lütfullah Aktaş, Yeşil Sanayi Destek Programı kapsamında, ‘Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısı’ ve ‘Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısı’ başlıklı 2 Proje Teklif Çağrısı hazırlandığını söyledi. Aktaş proje çağrılarıyla ilgili detaylı bilgileri de katılımcılarla paylaştı. Toplantıda TKDK İl Koordinatörü Mustafa Kılıç da, IPARD 2 programının tamamlandığını hatırlatarak, yakın zamanda detayları belli olacak IPARD 3 programı kapsamında sağlanacak desteklerle ilgili ETSO üyelerini bilgilendireceğini ifade etti. ETSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen GES zirvesinde, kendilerine dağıtılan ‘GES Talep Formu’nu dolduran sektör temsilcileri de konuyla ilgili düşüncelerini dile getirerek, Erzurum’a katma değer sağlayacak bir girişime destek vereceklerini vurguladılar.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.