TYB Erzurum Şubesi Kültür Pınarı faaliyetlerine devam ediyor

Kültür Pınarından bu defa “adı kendisinden daha çok yaşayan” başka bir isim; Hüseyin Avni Ulaş aktı…

Kültür Yayın: 24 Şubat 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 24.02.2024 22:16:00
Editör - erzurummedya
Okuma Süresi: 6 dk.
563 okunma
Google News

Kültür Pınarından bu defa “adı kendisinden daha çok yaşayan” başka bir isim; Hüseyin Avni Ulaş aktı…

Toprakların vatan olarak değer kazanabilmesi için üzerlerinde alın teri, kan ve amaç ile birlikte bir damla gözyaşı izinin olması gerekmektedir. Çöl de olsa, bağ-bahçe de olsa üzerinde bir damla kan, bir damla alın teri ve bir damla gözyaşı izi var ise orası vatandır. Orası yarındır, gelecektir…

Erzurum tarihi, başlı başına olaylarla dolu olduğu gibi isimleri saymakla bitirilemeyecek miktarda da bu olayların kahramanları mevcuttur. Kimi zaman fikirleriyle, kimi zaman eserleriyle ve dahi hizmetleriyle sanatçı olarak, politikacı olarak, siyasetçi olarak, devlet adamı olarak, âlim olarak, iş insanı olarak ve daha nice etiketler altında bu günlerimize ulaşabilmemize sebep olmuş onlarca ve hatta yüzlerce isim, kahraman… 

İşte bu amaçla yola çıkılarak; Erzurum da bulunan, yaşayan veya yaşamış olan, Erzurum tarihine adını yazdırmış olan, katkı sağlamış olanlar başta olmak üzere yurdumuzda bulunan, zamanı geldiğince ve imkânlar ölçüsünde birçok değerimizin tanıtımının yapılabilmesi amacıyla, gelecek nesillere aktarılabilmesi için Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Erzurum Şubesinin başlatmış olduğu “Kültür Pınarı” faaliyetleri kapsamında ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığının “kültür sanat sezonu” faaliyetleri kapsamında ve bu iki güzide kurumun katkılarıyla birlikte hazırlanan kültür faaliyetleri çalışmaları doğrultusunda Erzurum ilinin “örnek bir şahsiyet” i olan, Hâkimiyet-i Milliye aşığı Erzurum’lu Hüseyin Avni Ulaş, vefatının 76. Yılı dolayısıyla yâd edildi. 

 

 

Program, TYB Yönetim Kurulu Üyelerinden Mesut Turan’ın açılış ve takdim sunumuyla başlayıp, TYB Erzurum Şube Başkanı Memet Gözütok’un giriş konuşmasıyla ifade ettiği “Şehri kadim Erzurum 'un ismi kendinden daha uzun yaşayan evlatlarından birini yakından tanımaya ne derseniz?” selamlamasının sonrasında geçilen panel gecesinde duygu ve gurur dolu anlar yaşandı. Geceye Erzurum Vali Yardımcılarından Ahmet Özdemir, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Köksal Yavuz,  MHP Palandöken İlçe Başkanı Abdullah Karaoğlu, MHP Meclis Üyelerinden Seyfettin Liman ve ismini sayamadığımız birçok katılımcı yanı sıra Yıldızkent Hüseyin Avni Ulaş Anadolu Lisesi Müdürü Fırat Tanas nezdinde, değerli Öğretmenleri ve öğrencileriyle beraber Erzurum TYB üyeleri de katılım sağlayarak geceye renk kattılar.   

 

 

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ergün Engin’in kısa bir açıklama yaparak başlattığı panelin moderatörlüğünde; Emekli Bürokrat ve TYB Erzurum Şubesi Üyelerinden Ali Ataman,  Eğitimci-Yazar Muammer Çelik ve Hüseyin Avni Ulaş’ ın torunlarından Prof. Dr. Halim Ulaş’ ın katılımlarıyla panel şeklinde düzenlenerek, Hüseyin Avni Ulaş’ı her yönüyle tanıtımı yapıldı. Panelistlerin her birinin ayrı bir yönünü ele aldığı Hüseyin Avni Ulaş, bu şehrin varlığında ismi olan ancak bilinmeyen bir kahramanı olarak tarihteki yerinden çıkarılarak salonda bulunanların hafızalarındaki yerini almış oldu.  

Panel sonrasında duygu dolu anlara katkı olarak kısa bir teşekkür konuşması yapan panelistlerden Prof. Dr. Halim Ulaş’ ın babası Hüsnü Kutlu Ulaş; bu geceye emeği geçen TYB Erzurum Şubesi nezdinde, şube başkanı Memet Gözütok’a ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı nezdinde Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e teşekkürlerini belirtmesinin ardından panelistlere sunulan plaket takdiminden sonra hatıra fotoğrafı çekildi.

geceden metinler

“Hüseyin Avni Ulaş doğup büyüdüğü bu toprakların dürüst, namuslu, duruşu vakarlı, haksızlık karşısında susmayan, doğru bildiğinden şaşmayan yiğit bir vatan evladıydı. O Erzurumluluğuyla her daim gurur duyan şahsiyet abidesi bir Dadaştı”

“Hüseyin Avni Ulaş, vatan ve millet sevdasını bilge kişiliği ve aydın kimliği ile harmanlayıp, ömrünü mücadele ile geçirmişti. Muhalifti… Bu durumu kendisi açıklarken “Muhalifim ama neye? Haksızlığa, kanunsuzluğa ve istibdada” demek suretiyle ifade etmiş onurlu bir demokrattı. Demokrasi aşığıydı” 

“Hüseyin Avni Ulaş, hâkimiyet-i milliyeyi açıklarken “Efendiler şunu biliniz ki, hâkimiyet-i milliye memlekette reyini ve fikrini serbest istimal etmek demektir, demek suretiyle Cumhuriyetçi vasfına vurgu yapmıştır”

“Hüseyin Avni Ulaş, daha 1930 lu yıllarda gençlere seslenirken “saadeti sağ-sol tasnifinde değil, vicdan ve aklıselimde arayın” diyerek 1960 lı yıllarda başlayan sağcılık solculuk kavgalarına dikkat çekmiş, anarşi ortamını işaret ederek dikkatli olmalarını istemişti. O, yıllar sonra doğacak olan bu kaotik ortamı görecek kadar ileri görüşlü bir devlet adamıydı”

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.