AİÇÜ Uluslararası Arapça İlahiyat Programı İlk Mezunlarını Verdi

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) İslami İlimler Fakültesi bünyesinde 2019 yılında ilk öğrencilerini alan, Türkiye’de ilk kez AİÇÜ’de açılan Uluslararası Arapça İlahiyat Programı ilk mezunlarını verdi.

Dünya Yayın: 02 Haziran 2023 - Cuma - Güncelleme: 02.06.2023 15:46:00
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
3491 okunma
Google News

 

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) İslami İlimler Fakültesi bünyesinde 2019 yılında ilk öğrencilerini alan, Türkiye’de ilk kez AİÇÜ’de açılan Uluslararası Arapça İlahiyat Programı ilk mezunlarını verdi.

Türkiye’de ilk olarak AİÇÜ’de eğitim ve öğretime başlayan, 18 farklı ülkeden toplam 350 uluslararası öğrencinin öğrenim gördüğü Uluslararası Arapça İlahiyat Program’ından 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında 48 öğrenci mezun oldu.

Recep Tayyip Erdoğan Kültür ve Kongre Merkezi Selçuklu Konferans Salonu’nda düzenlenen mezuniyet törenine AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Faruk KAYA, Prof. Dr. Mucip GENİŞEL, Başakşehir Arap Dili ve İslami İlimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. İmaduddin REŞİD ile akademisyenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Rektör Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, törende yaptığı konuşmasında, bilim yolunun meşakkatli bir yol olduğunu belirterek, “Bu kutlu yolculukta, binlerce kilometre uzaklıkta 18 farklı ülkeden Üniversitemize eğitim almaya geldiniz. Emeklerinizin karşılığını en güzel şekilde alacağınıza inanıyorum. Bizler gururluyuz. 2019 yılında başlattığımız Uluslararası Arapça programı Allah’a hamdolsun ilk mezunlarını veriyor. Sizlerin başarılarıyla her zaman gurur duyacağız. Sizleri dünyanın dört bir tarafına Üniversitemizin birer elçileri olarak gönderiyoruz ve inşallah gittiğiniz her yere Üniversitemizden aldığınız ilmi bilgileri yayacaksınız” diye konuştu.

Üniversitelerin, toplumun ufkunu açan, eleştirel düşüncenin, yenilikçi ve girişimci anlayışın temel kaynağı olduğunu söyleyen Prof. Dr. KARABULUT, “Üniversitelerin yapı taşı bilgi, çıktısı da bilgili insandır. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak öncelikli hedeflerimiz bilgiye erişimi kolaylaştırmak, yenilikçi ve uygulanabilir projeler üretmek, toplumla bütünleşmek ve belki de en önemlisi, halkın üniversitesi olmaktır. Bu bağlamda hem kurumsal hem de toplumsal birliktelikler oluşturarak her düzeyde iş birliğine açık bir üniversite olmayı önceliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bilim ve teknolojideki gelişmelerin önemine vurgu yapan Prof. Dr. KARABULUT, Francis Bacon’un “Bilgili olmak egemen olmaktır” sözünü anımsatarak, “Bugün dünyada en iyi kazanan, en büyük şirketlerin çoğu Dijital Dönüşüm Çağını yakalayabilen bilgiyi kullanabilenlerdir. Hiç kuşkusuz ki, dijital dönüşüm çağını yakalayabilen ülkeler geleceğin lider ülkeleri olacaktır” dedi.

Prof. Dr. KARABULUT, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in “Amacım, İslam topluluğuna mensup insanlara İslam Bilimlerinin gerçeğini tanıtmak, benlik duygularını olumsuz etkileyen yanlış yargılardan onları kurtarmak ve ferdin yaratıcılığına

olan inancı onlara kazandırmaktır” sözünün bilim yolunda, öğrencilere iyi bir rehber olacağını söyledi.

Mutlu ve huzurlu bir ortamda çalışmanın başarıyı doğrudan etkilediğine inandığını ifade eden Prof. Dr. KARABULUT, “Medeniyetler beşiği Anadolu’nun sevgi, saygı, iş birliği gibi kadim ve evrensel değerlerini yaşayan ve yaşatan bireyler olmaya ve öğrencilerimize bunu yansıtmaya çalıştık. Çok mutlu ve gururluyum ki; sevgi temelli bir atmosfer, üretkenlik temelli bir akademik ortam, iş birliği temelli bir kurum kültürü oluşturmaya devam ediyoruz. Benim görüşüme göre oluşturduğumuz en kıymetli değer budur” diye konuştu.

“Merhametli, müşfik, dürüst, adil ve hakkaniyetli yaşamaya çaba göstermek vazgeçmeyeceğiniz şiarınız olsun” diyerek öğrencilere nasihatlerde bulunan Prof. Dr. KARABULUT, şöyle konuştu:

“Sevgili gençler, çalışmanın ve öğrenmenin yaşı olmadığını hiçbir zaman unutmayın, değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Sizler yarının düşünce önderleri, iş dünyasının liderleri, eğitimcileri, bilim insanları ve sanatçılarısınız. Hayatta her zaman pozitif, yapıcı ve mütevazı olun. Çalışma azminizi, hevesinizi ve heyecanınızı sakın kaybetmeyin. Örnek insan olmaya gayret edin. Sadece size gösterilen yollardan yürümeyin; aynı zamanda kendi yol ve patikalarınızı oluşturun ki, başkaları da o yeni yollardan ve patikalardan yürüyebilsin.”

İlim öğrenmenin ve ilim ehli olmanın önemine değinen Prof. Dr. KARABULUT, şöyle devam etti:

“Modern bilimin “Hayat Boyu Öğrenme” kavramını Peygamber Efendimiz “Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz” hadis-i şerifiyle asırlar öncesinden ifade etmiştir. İlim yolunda farklı ülkelerden binlerce kilometre yol katettiniz. İnşallah Rabbim ecrini sizlere fazlasıyla verecektir, buna inanıyoruz. Sizler, “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? ve “İlim Çin’de de olsa alınız” ilahi tavsiyelerine mazhar oldunuz. Hiç unutmayınız ki, Allah’ın kitabındaki; “Allah içinizden iman edenlerin ve kendilerine ilim verilenlerin derecelerini yükseltir” emrine mucip olmak için her zaman çalışacağız ve Peygamber Efendimizin “Ya öğrenen ol, ya öğreten ol, ya dinleyen ol ya da onları seven ol, sakın beşincisi olma helak olursunuz” emri de hayat boyu şiarınız olsun. Rabbim ilminizi arttırsın.”

Öğrencileri, mezuniyetlerinden dolayı tebrik eden Prof. Dr. KARABULUT, “Üniversitenizle bağınızı hiçbir zaman koparmayınız. Sizleri unutmayacak ve hep özleyeceğiz. Unutmayın ki; sizlerin başarılarını daima alkışlayacağız. Tüm yaşamınızın sağlık, mutluluk ve başarı ile dolu olmasını dilerim” dedi.

Prof. Dr. KARABULUT, verdikleri emeklerden dolayı İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem YERİNDE’nin şahsında tüm akademik ve idari personele,

öğrencilerimize verdiği burs ve desteklerinden dolayı Başakşehir Arap Dili ve İslami İlimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. İmaduddin REŞİD’in şahsında Başakşehir Arap Dili ve İslami İlimler Akademisi’ne, İbrahim Çeçen (IC) Vakfı’na ve öğrencilerimize yaptığı maddi ve manevi yardımlarından dolayı hemşehrimiz hayırsever İş İnsanı Kemal ATMACA’ya teşekkür etti.

Mezuniyet töreni, Nijeryalı öğrencilerin Rektör Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT’a plaket takdimi ve başarılı öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından ilk mezuniyet anısına fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.