Kadıoğlu Kargapazarı'nda şehit olan 3 bin çocuğu anlattı

Prof. Dr. Hakan Kadıoğlu, 1916 yılında Erzurum’dan Kargapazarı Dağları’nda Ruslara karşı savaşmak için giden 3 bin çocuk şehidi anlattı.

Yaşam Yayın: 15 Şubat 2024 - Perşembe - Güncelleme: 15.02.2024 16:42:00
Editör - erzurummedya
Okuma Süresi: 2 dk.
530 okunma
Google News
Prof. Dr. Hakan Kadıoğlu, 1916 yılında Erzurum’dan Kargapazarı Dağları’nda Ruslara karşı savaşmak için giden 3 bin çocuk şehidi anlattı.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitim Toplantıları çerçevesinde ve Araştırma Hastanesi Eğitim Hizmetleri Koordinatörlüğü desteğinde Hastanenin Konferans Salonu’nda gerçekleşen “Kargapazarı’nın Çocuk Şehitleri” söyleşi programında şehitlerimiz hem anıldı hem de anlatıldı. Moderatörlüğünü Sevilay Özmen’in yaptığı söyleşide Prof. Dr. Hakan Kadıoğlu, o yıllarda vatan savunması için hayatlarını feda eden çocukların zorlu şartlardaki mücadelesini anlatırken, “Kargapazarı’nın çocuk şehitleri, tüm olumsuz durumlara rağmen vatan topraklarını savunma ve düşmana karşı durma vakti gelince Erzurum insanının duruşunu anlatmaktadır. Orduların kurtardığı kentler vardır. Ordusuyla omuz omuza savaşan halklar vardır. Ama ordusunu imhadan kurtarmak için, kesinlikle şehit olacağını bilerek savaşa giden bir halk bilinmiyor. Bunu Erzurumlu gösterdi. Erzurumlu çocuklar Kargapazarı’nda şehit düşerken, sadece Türk ordusunu kurtarmıyor. Gelecekte Erzurum’u kurtaracak, Cumhuriyetin kuruluşunda önemli roller alacak ordunun çekirdeğini kurtarıyor. Onun fedakarlıkları unutulmaz” dedi.
“Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz”
“Vatan Erzurum’a borçlu, biz de borçluyuz” diye Kadıoğlu, “Kargapazarı’nda şehit düşen çocuk yaştaki askerlerimiz eğitimsiz ve deneyimsizdi. Bunlar karşısında son derece düzenli ve iyi teçhiz edilmiş, özgüveni yüksek bir Rus ordusu vardı ve onlara karşı mücadele ettiler. Analarının göğüslerine teptiği çullarla, sırtlarını örttükleri telislerle mücadelelerini verdiler. Bir Şubat günü sevgileriyle toprakla buluştular. Tarihi kayıtlara baktığımızda; Erzurum’dan giden 3 bin kişiden geriye dönen sayısı sadece 43’tür. Bunların anısına halkımız taşları toplayarak makamlar yaptı. Tüm şehitlerimizi ve Kargapazarı’nın Çocuk Şehitlerini rahmetle anıyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.